Tort weselny

Jednym z przyjemniejszych, przedślubnych obowiązków jest wybieranie tortu i ciasta weselnego, zwłaszcza, jeśli połączone jest to z degustacją tychże smakołyków. Ponieważ dopiero co wraz z narzeczonym podjęliśmy decyzję w tej kwestii, chcę Wam, drodzy czytelnicy www.weddblog.pl, pokrótce opowiedzieć o tortach weselnych.

Rodzaje tortów

Ze względu na kształt, torty weselne możemy podzielić na trzy grupy:

  • Tort angielski bez stelaża – to tort złożony z co najmniej dwóch, nałożonych na siebie „pięter”. Tort taki Może być okrągły bądź też kwadratowy. Poszczególne piętra, wedle fantazji zamawiających, czyli Pary Młodej, mogą być wykonane w różnych smakach (piętro górne może być np. owocowe, środkowe piętro może być czekoladowe, dolne natomiast waniliowe). Pamiętać jednak należy, że nie wszystkie „smaki” mogą zostać wykorzystane podczas przygotowywania tortu angielskiego. Jeśli krem, bądź masa stanowiąca wypełnienie tortu jest zbyt delikatna, na warstwie tej (czyli pojedynczym pięterku) nie będzie możliwe ustawienie kolejnej, gdyż groziłoby to zapadnięciem się tortu. Jeśli Parze Młodej bardzo zależy na konkretnym smaku, a wypełnienie to nie może być zastosowane w torcie angielskim, z pomocą przychodzi opcja tortu na tradycyjnym stelażu.
  • Tort na stelażu – tort na stelażu składa się z kilku (w zależności od ilości gości) niezależnych tortów, które ustawione są na stelażu. Stelaż najczęściej wykonany jest z metalu platerowanego srebrem bądź mosiądzem, a niekiedy zdarza się, że wchodzące w jego skład talerze wykonane są ze szkła. Na stelażu takim, który może przyjmować bardzo finezyjne kształty (stelaż taki wynajmowany jest na dzień wesela, a koszt wynajmu włączony jest najczęściej w cenę tortu) kładzie się każdy z tortów uzyskując tym samym ciekawą kompozycję. Każdy z tortów ustawionych na stelażu najczęściej jest innego smaku. Stelaż można dodatkowo ozdobić sztucznymi bądź żywymi kwiatami.
  • Tort amerykański – jest to duży, prostokątny tort, na wierzchu którego w jednym z rogów umieszcza się (bądź też nie) dużo mniejszy tort w kształcie kwadratu, koła bądź serca. Tort taki najczęściej serwowany jest na wszelkiego rodzaju bankietach, jednak na życzenie Pary Młodej może być przygotowany także na wesele.


Smaki tortów

Gatunków i smaków tortów oferowanych przez cukiernie jest bardzo dużo. Wybór rozciąga się od tradycyjnych, wszystkim znanych tortów śmietankowych i czekoladowych, poprzez torty szwarcwaldzkie aż do tortów o smakach tak skomplikowanych, że trudno je jednoznacznie określić. Podczas podejmowania decyzji o tym, jaki tort weselny powinien mieć smak, warto mieć na uwadze fakt, że im „dziwniejszy” tort wybierzemy, tym większe jest prawdopodobieństwo, że raczej nie przypadnie on do gustu gościom. Warto zatem postawić na smaki tradycyjne, ale także zawierające w sobie nutkę oryginalności. Oczywiście w stosownych granicach.

Cennik

Ceny tortów zależą od gatunku tortu, rodzaju i jego wielkości, czyli ilości przewidzianych porcji. Im tort bardziej skomplikowany, im więcej posiada ozdób oraz im większe są jego rozmiary, tym cena oczywiście rośnie. Za najtańszy tort, dla około 30-40 gości zapłacimy około 300 złotych. Ceny tortów weselnych nierzadko przekraczają jednak kwotę 1000 złotych.

Dekoracje

O dekoracji tortów można by pisać długo. Po krótce powiem tylko, że torty weselne mogą być ozdabiane na wiele ciekawych sposobów. Jako bazę wykorzystuje się specjalną masą (np. marcepanową), która sprawia, że tort ma niezwykle gładką powierzchnię. Na tak przygotowanym podłożu można umieścić:

  • Wykonane z masy marcepanowej lub cukru ozdóbki w kształcie kokard, kwiatów, listków bądź innych fantazyjnych elementów.
  • Figurkę Pary Młodej – wariantów takich figurek, wykonanych z modeliny jest bardzo wiele. Mogą być one zarówno poważne (np. obejmujący się nowożeńcy) jak i dowcipne (np. Panna Młoda łowiąca Pana Młodego na wędkę).
  • Żywe kwiaty pasujące do bukietu Panny Młodej. Kwiaty takie muszą prezentować się idealnie, gdyż w przeciwieństwie do ślubnej wiązanki nie można ich spryskać żadnymi utrwalaczami.
  • Materiałowe tasiemki – zamiast wykonanych z masy marcepanowej elementów, torty można owinąć także kolorową tasiemką. Zabieg taki stosuje się najczęściej w momencie, gdy bardzo trudno jest uzyskać wymagany kolor potrzebnej do dekoracji masy. Dotyczy to zwłaszcza fioletu i granatu.
  • Sztuczne kwiaty – podobnie jak żywe, dodadzą tortowi niepowtarzalnego uroku. Rozwiązanie takie można wykorzystać w zimie, kiedy zdecydowanie trudniej jest kupić potrzebny gatunek kwiatów w bardzo nienagannym stanie. W lecie zdecydowanie lepiej jest jednak wybrać opcję żywych kwiatów.

Praktyczny poradnik dotyczący wyboru tortu i ciasta weselnego znajdziecie w notce Ślubny Niezbędnik. Tort i ciasto.

zdjecia

3 comments on “Tort weselny
  1. Kasia napisał(a):

    Co prawda ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że styl angielski tyczy się nie kształtu czy sposobu prezentacji, a dekoracji tortu. Właśnie to co opisałaś w część o dekoracji tzn. obłożenie masą marcepanową albo cukrową, kwiatuszki czy inne ozdoby z tej masy, tasiemki, wzorki itd. są związane ze stylem angielskim.

    Dodam jeszcze, że piętrowe torty bez stelaża można robić z cięższej masy tzn. są do kupienia stelaże wewnętrzne – podkładka np. plastikowa o dokładnie takim rozmiarze jak górne piętro i cztery wsporniki, które się przycina do wysokości dolnego piętra i wkłada w tort. Dzięki temu górne piętro nam się nie zawali 🙂

    A moim marzeniem jest upiec tort samodzielnie na wesele 😉 Jednak najpierw musiałabym sporo ćwiczyć i ćwiczyć, a znając życie i tak nie znajdę na to czasu.

    • Magdalena Galiczek napisał(a):

      Z tego co wiem – a rozmawialiśmy o tym ze specjalistą w tej kwestii, czyli cukiernikiem – tort angielski to jest właśnie ten piętrowy tort. A dekoracja, to tak jak już wspomniałam, indywidualna decyzja każdej Pary Młodej. Możliwości jest tyle, że czasem człowiek zaczyna żałować, że cukiernik nie przedstawił mu tylko trzech tortów na krzyż 🙂

      O piętrowych tortach na stelażach słyszałam. Rozwiązania te są stosowane np. w modnych ostatnio „krzywych tortach”. Jednak ze względu na konstrukcję (i prawdopodobnie na ten stelaż właśnie) cena jest zdecydowanie wyższa.

      Trzymam kciuki za Twoje postanowienie 😀 własnoręcznie wykonany tort to naprawdę super sprawa! Niestety ogrom przedślubnych obowiązków zwykle dyskwalifikuje takie przedsięwzięcie…

      • Kasia napisał(a):

        Styl angielski jako forma dekoracji istnieje na pewno (są poradniki czy odpowiednie narzędzia do wykonywania dekoracji), ale całkiem możliwe, że nie spotkałam się jeszcze z określeniem „tort angielski” na torty piętrowe. Przecież skoro Anglicy są mistrzami w takich uroczych dekoracjach (stąd ta nazwa) to i mogą być prekursorami wielu innych rzeczy w tej dziedzinie i mogą mieć także swój własny sposób prezentacji tortów 🙂

        Domyślam się, że wybór nie był prosty. Zazwyczaj im więcej opcji tym gorzej 😉

        Krzywe torty zawsze robią na mnie wrażenie 😀

        Dzięki! Może mi się uda 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *