Ciasta weselne

Oprócz zaplanowanego w weselnym menu poobiedniego deseru, którym najczęściej jest pucharek lodów dla każdego gościa, innych słodyczy i słodkich przekąsek lokale zazwyczaj nie oferują. Podczas wyprawy do cukierni (najlepiej rekomendowanej przez znajome Pary Młode) przyszli małżonkowie muszą zdecydować się na dwie rzeczy: tort weselny oraz ciasto weselne. O tym, jak wybrać pierwszy z tych elementów, możecie przeczytać w notce Tort weselny. Tym razem zwrócę uwagę na to, jak, kiedy i ile zakupić ciasta weselnego.

Rodzaje ciast

O ile w przypadku tortów weselnych wybór jest dość trudny, to podczas podejmowania decyzji w sprawie ciast, Państwo Młodzi jeszcze bardziej się pomęczą. Zwłaszcza, jeśli wybór ciast dokonywany jest w cukierni oferującej degustację swoich przysmaków. Najprostszym sposobem i najczęściej zatem wybieranym, jest zamówienie kilku blach ciasta w najbliższej cukierni. Na Śląsku najczęściej na stołach weselnych pojawiają się trzy gatunki ciasta: makowiec, sernik i ciasto drożdżowe z kruszonką. Zamiennie, zamiast jednego z wcześniej wymienionych przeze mnie ciast Państwo Młodzi mogą zdecydować się na ciasto owocowe. Tak wygląda sprawa, jeśli Para Młoda kupuje ciasta „na blachy”. Niektóre cukiernie oferują także możliwość zakupu „połowy” blachy ciasta, dzięki czemu ilość gatunków ciasta wzrasta dwukrotnie. Mogą zatem pojawić się dodatkowo ciasta z kremem, serniki na zimno lub babeczki („bankietówki” lub muffiny).


Ile ciasta?

Przeciętnie podczas wesela na jednego gościa przypadają trzy kawałki ciasta oraz dodatkowo kawałek tortu weselnego. Z tradycyjnej dużej blachy, obsługa lokalu potrafi „wyciąć” 60 kawałków ciasta. Trzy blachy ciasta to zazwyczaj optymalna ilość słodkości na wesela liczące 50-70 gości. Bardzo rzadko zdarza się, by Pary Młode kupowały więcej ciasta niż wychodzi to z obliczeń na jednego gościa. Wesele to impreza niezwykle dynamiczna. Do stolików zasiada się zazwyczaj tylko po to, by wznieść toast lub napić się czegoś zimnego. Zmieniająca się co chwilę wystawa „posiłków” na szwedzkim stole najczęściej umyka gościom biorącym aktywny udział w zabawach weselnych i tańcach. Zbyt duża ilość ciasta wiąże się nie tylko z dodatkowymi kosztami, ale także z tym, że ciasto to później po weselu zostaje niezjedzone. O ile kilka kawałków Para Młoda może zabrać ze sobą do domu, o tyle pół lub nawet cała blacha, to już ilość zbyt przytłaczająca. Stąd młodzi małżonkowie w momencie żegnania się z gośćmi weselnymi wręczają im małe pakunki, w których znajduje się ciasto weselne.

Warto pamiętać także o tym, że mniej ciasta można zakupić w momencie, gdy wystawione jest ono jedynie na paterach w formie osobnego szwedzkiego stołu. Wtedy też warto zakupić więcej gatunków ciast, aby patery takie piękniej się prezentowały. Niektóre cukiernie oferują nie tyle zakup „blach” ciasta, ile gotowych sztuk ciasta. Pary Młode mogą zatem kupić przykładowo 20 ciastek z owocami, 50 ciastek z kremem i 34 ciastka z kruszonką itd. Więcej ciast należy kupić w momencie, gdy będzie ono wykładane na stolikach, przy których siedzą goście. W tej sytuacji warto zakupić mniej gatunków ciasta. Im bowiem większy wybór, tym szybciej i więcej ciasta „zejdzie”. Warto przemyśleć to przed podjęciem decyzji o rodzaju i ilości zamawianego ciasta.

Kiedy kupować?

Jeśli ślub i wesele planowane jest na okres letni, zamówienie na ciasto i tort weselny najlepiej złożyć około trzy miesiące przed planowaną uroczystością. Oczywiście wypieki wykonywane są w nocy lub na ranem przed ceremonią ślubną. Są one zatem aromatyczne, świeże i mięciutkie w trakcie trwania wesela. Jednak z racji tego, że śluby najczęściej organizowane są latem, wiele cukierni (zwłaszcza tych mniejszych) nie „wyrabia się” z zamówieniami oraz wynajmem stelaży i pater, których bywa, że w pewnym momencie zaczyna brakować. Dlatego, lepiej zawczasu złożyć zamówienie i zarezerwować sobie zarówno patery, stelaże jak i pewność, że ciasto i tort będą na weselu takie jakie sobie wymarzyliśmy.

Ile to wszystko kosztuje?

Najlepiej jest, gdy Pary Młode zamawiają ciasto i tort weselny w jednej cukierni. Istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że transport zamówionych smakołyków do lokalu weselnego będzie „gratis”. Jeśli natomiast Państwo Młodzi kupują ciasto w innej niż tort cukierni, koszty zazwyczaj nieco rosną. Jeśli brać pod uwagę koszt ciasta weselnego, to za jedną blachę (czyli około 60 kawałków ciasta) cukiernie życzą sobie 180-200 złotych. W przeliczeniu na trzy blachy (czyli wesela liczące 50-70 gości) wychodzi to mniej więcej 540-600 złotych. Cena ciasta zależy przede wszystkim od jego rodzaju oraz masy – ciasta ciężkie (serniki, szarlotki) są droższe niż ciasta lekkie (drożdżowe z kruszonką). Jeśli doliczyć do kosztów ciasta cenę tortu weselnego (300-1000 i więcej złotych) to przeciętnie na średniej wielkości wesele (około 60 osób) za smakołyki te zapłacimy około 1000 złotych.

zdjecia

2 comments on “Ciasta weselne
  1. Sandra Kamrad napisał(a):

    Mmmmmmmmmmmmmm jaki apetyczny temat!!!!
    Ja „odkryłam” ostatnio babeczko-torty – moim zdaniem są „poręczne” i, jeśli oczywiście są ładne przygotowane i odpowiednio ustawione,prezentują się ślicznie :] Zobaczyłam taki na stronie „BigBabaCupcakes” na fb -wyglądały uroczo :] Do tego – nie trzeba kroić= Panna Młoda nie ufajda sukni, każdy dostanie taki sam kawałek :] no i nie ma problemu z tym, że pokroi się nierówno i nagle okaże się, że goście czekają a tort już się skończył, co -znając moje zdolności mogłoby mieś miejsce…choć – pewniejsze byłoby to ubrudzenie sukni 😀

    • Magdalena Galiczek napisał(a):

      Muffinkowy tort to wprowadzony na ślubny rynek nowy trend. Jednak oprócz tego, że wdzięcznie i nietypowo się prezentuje, raczej niewiele Par Młodych decyduje się na taki tort. Koszt takiego babeczkowego tortu jest dużo wyższy aniżeli tradycyjnego. Poza tym nie wszyscy goście weselni załapią oryginalność muffinkowego tortu i mogą się zdziwić, że zamiast solidnego kremowego kawałka dostali suchą babeczkę.

      Jednak tak jak mówisz, mniejsza jest szansa na ubrudzenie się tortem podczas krojenia pierwszego kawałka. Nie martw się na zapas – Para Młoda kroi tylko jeden kawałek. Później tort jedzie na zaplecze, gdzie dokrajają go kelnerzy, a oni wiedzą na ile porcji muszą go podzielić, tak by nie brakło dla żadnego gościa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *